Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Kiszonki są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie przyrządzany w innych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kwaszone przetwory z warzyw znane są ze swoich własności prozdrowotnych Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w roztworze octu, w solance lub w soli, znana jest ludzkości od przeszło 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium…

Czytaj więcej

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i poszanowanie wartości wyróżnia Piekarnię Pochopień na tle konkurencji, stawiając ją pośród czołowych krakowskich firm piekarniczych. Podkreśla to lokalizacja mieszczącego się na ulicy Karmelickiej zakładu, jedynego znajdującego się w centrum miasta. Ta tradycyjna piekarnia to głównie…

Czytaj więcej

Kapsułki Tchibo Cafissimo – można kupić do nich zamienniki

Metoda zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i powoli zdobywała sobie miliony miłośników. Ten wygodny proces pozwala na przygotowanie kawy wysokiej jakości niezwykle nieskomplikowaną metodą – wystarczy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w ekspresie, uzupełnić w nim pojemnik z wodą i zaledwie po minucie można delektować się świeżo parzonym napojem. Czy istnieją zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo? Istnieje parę systemów parzenia kawy w kapsułach. Jednym z cieszących się największą popularnością na świecie jest ten stworzony przez niemiecką firmę Tchibo. Kapsułki do ekspresów Tchibo Cafissimo mają inna…

Czytaj więcej

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co wywołuje chęć natychmiastowego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo podawane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych. Barszcz biały…

Czytaj więcej

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno smakowite, jak i zdrowe. Ogórki kwaszone – ukiś je sam bądź kup gotowe Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź dużych kamiennych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem zostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodzie, aż fermentacja…

Czytaj więcej

Z czego zrobić wino wiosną, latem, jesienią i zimą?

Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość – ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i jesienią, gdy najwięcej jest sezonowych owoców, warto sięgać właśnie po nie. Z czego zrobić wino wczesną wiosną lub zimą? Odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym i przedstawiamy kalendarium z podziałem na 4 pory roku. Z czego zrobić wino zimą? Zimą pole do popisu amatorów domowych trunków jest dość mocno ograniczone. By przygotować wysokoprocentową nalewkę czy wino, można sięgnąć po: owoce dostępne w Polsce przez okrągły rok…

Czytaj więcej

Kapsułki A Modo Mio – można kupić ich zamienniki

Podmiotów produkujących kawę są setki, jednak Lavazza nieustannie znajduje się na liście tych cieszących się uznaniem. Niewiele osób wie, iż początek firmy Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20 dolarów kupił mały obiekt handlowy, w którym prażono ziarna kawy oraz wyrabiano ich autorskie kompozycje. W mgnieniu oka zdobyły one serca rezydentów Turynu. Dziesięciolecia później firma Lavazza wciąż czaruje smakiem swoich mieszanek, wyznaczając normy także w obszarze kaw w kapsułkach. Zamienniki kawy w kapsułkach Lavazza A Modo Mio Ekspresy na kapsułki…

Czytaj więcej