Dzieci uwielbiają pomagać w gotowaniu – przystrajać wypieki czy podawać i wybierać składniki. Chcesz rozwijać zapał kulinarny Twojego malucha? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Tutaj dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto zapisać na niego maluchy? Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć maluchy w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W trakcie warsztatów dzieci kształtują swoją pomysłowość oraz uczą się niezależności i co najistotniejsze – nabywają pożyteczne umiejętności. A zarazem doskonale się bawią. Wybieranie oraz mieszanie składników, łączenie ulubionych smaków i opanowywanie nieskomplikowanych przepisów –…
Czytaj więcejKuchnia i gotowanie
Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka
Kiszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – zawartość i właściwości W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklaneczkę…
Czytaj więcejZdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło potrzebnych składników odżywczych i witamin Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które powstało w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie żywności. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia…
Czytaj więcejFood pairing – odkryj nowe połączenia smakowe
Pomimo, iż przywykliśmy do pewnych połączeń aromatów, nie znaczy to, że zestawianie ze sobą produktów, które na pozór wcale się wykluczają, nie może dać interesujących i, co najważniejsze, smacznych rezultatów. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Duży wpływ na nasz smak miało naturalnie otworzenie się na obce tradycje kulinarne oraz pojawienie się na rynku nieznanych dotąd w Polsce artykułów. Dzięki temu choćby połączenie egzotycznych sosów owocowych z mięsem nikogo już nie szokuje. Osoby, które zasmakowały w niebanalnych fuzjach smakowych nierzadko zaczynają swoje próby i na własną rękę próbują jeszcze bardziej nietuzinkowych…
Czytaj więcejSmaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
Kiszonki są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie przyrządzany w innych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kwaszone przetwory z warzyw znane są ze swoich własności prozdrowotnych Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w roztworze octu, w solance lub w soli, znana jest ludzkości od przeszło 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium…
Czytaj więcejCiastka i pieczywo od Piekarni Pochopień
Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i poszanowanie wartości wyróżnia Piekarnię Pochopień na tle konkurencji, stawiając ją pośród czołowych krakowskich firm piekarniczych. Podkreśla to lokalizacja mieszczącego się na ulicy Karmelickiej zakładu, jedynego znajdującego się w centrum miasta. Ta tradycyjna piekarnia to głównie…
Czytaj więcejKapsułki Tchibo Cafissimo – można kupić do nich zamienniki
Metoda zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i powoli zdobywała sobie miliony miłośników. Ten wygodny proces pozwala na przygotowanie kawy wysokiej jakości niezwykle nieskomplikowaną metodą – wystarczy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w ekspresie, uzupełnić w nim pojemnik z wodą i zaledwie po minucie można delektować się świeżo parzonym napojem. Czy istnieją zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo? Istnieje parę systemów parzenia kawy w kapsułach. Jednym z cieszących się największą popularnością na świecie jest ten stworzony przez niemiecką firmę Tchibo. Kapsułki do ekspresów Tchibo Cafissimo mają inna…
Czytaj więcejBarszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią
Ostatnio coraz rzadziej spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co wywołuje chęć natychmiastowego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo podawane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych. Barszcz biały…
Czytaj więcejKwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno smakowite, jak i zdrowe. Ogórki kwaszone – ukiś je sam bądź kup gotowe Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź dużych kamiennych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem zostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodzie, aż fermentacja…
Czytaj więcejZ czego zrobić wino wiosną, latem, jesienią i zimą?
Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość – ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i jesienią, gdy najwięcej jest sezonowych owoców, warto sięgać właśnie po nie. Z czego zrobić wino wczesną wiosną lub zimą? Odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym i przedstawiamy kalendarium z podziałem na 4 pory roku. Z czego zrobić wino zimą? Zimą pole do popisu amatorów domowych trunków jest dość mocno ograniczone. By przygotować wysokoprocentową nalewkę czy wino, można sięgnąć po: owoce dostępne w Polsce przez okrągły rok…
Czytaj więcej