Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno smakowite, jak i zdrowe. Ogórki kwaszone – ukiś je sam bądź kup gotowe Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź dużych kamiennych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem zostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodzie, aż fermentacja…

Czytaj więcej

Z czego zrobić wino wiosną, latem, jesienią i zimą?

Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość – ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i jesienią, gdy najwięcej jest sezonowych owoców, warto sięgać właśnie po nie. Z czego zrobić wino wczesną wiosną lub zimą? Odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym i przedstawiamy kalendarium z podziałem na 4 pory roku. Z czego zrobić wino zimą? Zimą pole do popisu amatorów domowych trunków jest dość mocno ograniczone. By przygotować wysokoprocentową nalewkę czy wino, można sięgnąć po: owoce dostępne w Polsce przez okrągły rok…

Czytaj więcej

Kapsułki A Modo Mio – można kupić ich zamienniki

Podmiotów produkujących kawę są setki, jednak Lavazza nieustannie znajduje się na liście tych cieszących się uznaniem. Niewiele osób wie, iż początek firmy Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20 dolarów kupił mały obiekt handlowy, w którym prażono ziarna kawy oraz wyrabiano ich autorskie kompozycje. W mgnieniu oka zdobyły one serca rezydentów Turynu. Dziesięciolecia później firma Lavazza wciąż czaruje smakiem swoich mieszanek, wyznaczając normy także w obszarze kaw w kapsułkach. Zamienniki kawy w kapsułkach Lavazza A Modo Mio Ekspresy na kapsułki…

Czytaj więcej