Dowiedz się, gdzie zamówić żur śląski, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio coraz rzadziej spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co wywołuje chęć natychmiastowego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo podawane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Barszcz biały a żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?
Jeżeli zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie widzi podstawowych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć należy ostro zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem kunsztu kucharza i jego subiektywnych preferencji. Co jednak da się wymienić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej albo z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, gdyż w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 rodzaje:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Zakwas na żur i barszcz biały? Przygotować samodzielnie czy kupić?
Zrobienie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W książkach kulinarnych znaleźć można wiele przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednakże samodzielnie przygotowany zakwas należy zaplanować przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym ugotujemy sycący barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]