Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno smakowite, jak i zdrowe.
Ogórki kwaszone – ukiś je sam bądź kup gotowe
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź dużych kamiennych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem zostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dobach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper oraz czosnek, aczkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można urozmaicić też innymi dodatkami, m.in. kawałkami chrzanu, liśćmi laurowymi bądź ziarnami czarnego pieprzu. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, aby osobiście przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką bądź piwnicą, w której może magazynować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że należy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach czy w workach z folii, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Jakie witaminy i minerały spożywamy wraz z kiszonymi ogórkami?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które korzystnie wpływają na florę jelit i redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji trawienie. Ale na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E i C, a także niemało składników odżywczych koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeśli doceniamy kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać go po zjedzeniu warzyw, tylko go wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bo w trakcie kiszenia mikroelementy przenikają częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]