Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Znajdź sól kłodawską niejodowaną na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto ich używać podczas gotowania?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak potraw. Pomimo, iż nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (do 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, takich jak cynk, selen czy żelazo, a zarazem nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i potasu

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi znakomity do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy