Jeśli chcesz kupić sok z kapusty kiszonej, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Kiszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – zawartość i właściwości
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaskowaty, jednak niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witamin z grupy B, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak cynk, żelazo oraz magnez. Wiele osób miewa problem z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, jednak rekomenduje się pić go systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego soku nie warto nadużywać – zaleca się spożycie maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni i który spożywamy także jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: obniża ciśnienie, wyostrza koncentrację, a jednocześnie dobrze wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeżeli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w ulubionym markecie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż soki tego rodzaju należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]