Szukasz kapusty kiszonej? Wejdź na https://tinyurl.com/yeuzx875.
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – źródło potrzebnych składników odżywczych i witamin
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które powstało w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie żywności. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez parę miesięcy. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy i minerały, których zdobycie zimą było zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj. A warto podkreślić, iż w kapuście kwaszonej jest dużo substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B5, B12). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, potasu i wapnia. Równocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, dlatego rekomenduje się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Jak używa się kiszonej kapusty w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy w dodatkach do potraw, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo przeważnie spożywa się ją jako surówkę z tartą marchewką lub siekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy ziemniaków, a rzadziej na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami oraz mięsem, dlatego robi się z niej farsz do pierogów, pasztecików i łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie istniałyby ukochane polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.
Zasadniczo każdy kucharz ma własny sposób na kapustę kwaszoną, lecz dzisiaj okazjonalnie kisi się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby składowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w dużych oraz niewielkich pojemniczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]